Artiști - Ioan Dordoi
Ioan Dordoi a deschis lăzile de zestre ale ţăranilor din Ardeal, luând din ele cele mai reprezentative cântece populare, cu scopul de a le face cunoscute ascultătorilor, prin gasul său cald, împreună cu veselia care l-a făcut atât de îndrăgit de către public.
Născut la Dej, la 18 iulie 1972, tânărul cântareţ a simţit că trebuie să facă cunoascută întregii ţări frumuseţea folclorului ardelenesc de pe Valea Someşului, care a creat atât de multe perle ale cântecului popular, adăugând cu fiecare an câte un strat de sidef pe moştenirea lăsată urmaşilor.
Debutul artistului în lumea cântecului popular a fost îndrumat de către Tiberiu Morariu, la Casa Municipală de Cultură din Dej, iar numeroasele distincţii pe care le-a primit la festivalurile de muzică din ţară au confirmat că Ioan Dordoi a pornit pe drumul cel bun.
Din palmaresul său fac parte Premiul I la Festivalul “Mureş pe marginea ta”, Premiul I la Festivalul “Narcisa de aur” şi Marele Premiu la Festivalul “Pe marginea Dunării”, dar adevărata recunoaştere vine din partea ascultătorilor, solistul primind numeroase invitaţii la petreceri de nuntă şi concerte.
Din repertoriul autentic ardelenesc pe care Ioan Dordoi îl prezintă cu mândrie şi bucurie publicului fac parte melodiile “Într-un sat lâng-o fântană”, “Dă Doamne în cine-i da”, “Crâşmăriţa de nu mi-ar fi dragă”, “Soacră fir de mătrăgună” şi “Bănuită-i mândra mea”, inspirate din cotidianul simplu, plin de spiritualitate şi tradiţie al ţăranilor din Ardeal.
Dedicarea pentru păstrarea cântecului popular nealterat şi interpretările pline de emoţie şi pasiune, i-au câştigat solistului un loc aparte în sufletele românilor, fiind unul dintre artiştii apreciaţi la nuntă, botez sau alte evenimente importante din viaţa, pentru atmosfera caldă şi încărcată de voia bună pe care o creează.
Sursa ioandordoi.ro