Artiști - Mirela Petruș
Bistriţeancă prin adopţie, interpreta de muzică populară încântă cu vocea, sensibilitatea şi talentul său şi nimeni nu ar spune că nu este ardeleancă sută la sută, mai ales că are în repertoriu doar cântece inspirate din folclorul ardelenesc.
Mirela Petruş s-a născut în localitatea Găujani din judeţul Giurgiu, iar copilăria sa a fost una fericită mai ales că putea să cânte. Era un talent moştenit de la bunicul din partea tatălui ei. „Toată lumea îmi spune că seamăn cu bunicul şi că de la el aş fi moştenit talentul. Probabil că aşa o fi; nu am de unde să ştiu pentru că el a murit în război, nici măcar pe tata nu l-am cunoscut", povesteşte artista. Şi cum era păcat ca un talent să se irosească, o mătuşă a Mirelei a luat-o de la Găujani şi a dus-o la Bucureşti pentru a studia muzica. „Din clasa a II-a am mers la Liceul de Muzică în Bucureşti. O mătuşă căreia îi eram foarte dragă m-a dus la ea să merg la şcoală pentru că spunea ea era păcat să nu îmi exersez talentul. Ulterior, m-a şi înfiat ca să pot merge la şcoală, că pe vremea aceea, nu le era permis copiilor de la ţară să facă şcoală la oraş", îşi aminteşte solista. În clasele mici a studiat violoncelul, iar din clasa a IX-a a început să studieze canto popular. „Doar din liceu am făcut canto popular pentru că atunci se considera matură vocea, dar muzica populară mi-a plăcut dintotdeauna. Nu m-am gândit niciodată să mă specializez pe canto clasic", mai spune Mirela.
Primul spectacol, primele emoţii
Mirela Petruş a trecut prin emoţiile pe care le are orice artist înainte de a cânta în faţa marelui public chiar în liceu, când a susţinut alături de colegii săi un spectacol la Ateneul Român. „Aveam mari emoţii atunci, dar după ce am urcat pe scenă şi am început să cântăm, mi-am dat seama că emoţiile mă fac să mă adun şi să dau tot ce e mai bun din mine", povesteşte solista.
Bistriţeancă prin adopţie
Mirela Petruş este unul ditre soliştii populari asumaţi de judeţul Bistriţa Năsăud, deşi s-a născut în altă zonă a ţării. Ea a venit la Bistriţa cu sufletul deschis, a învăţat vorba şi cântecul de aici şi a adoptat cu mândrie portul popular din zonă. „M-am căsătorit cu un ardelean şi după revoluţie ne-am mutat la Bistriţa aşa că şi repertoriul meu este inspirat din această zonă pe care eu o îndrăgesc foarte mult. Oricum, nu am avut niciodată cântece din sud în repertoriu", mai spune artista.
Soţul său îi compune cântecele
La peste 20 de ani de la primul spectacol, Mirela Petruş face parte din Ansamblul „Dor Românesc" al Centrului pentru Cultură Bistriţa - Năsăud şi are cinci albume. „Cele mai multe cântece le-am compus împreună cu soţul meu, care este la rândul său un muzician profesionist. Am încercat să respectăm stilul zonei şi să fim cât mai aproape de authentic", a adăugat Mirela Petruş. Artista consideră că folclorul este într-o permanentă schimbare, de aceea un artist trebuie să fie atent la ce se întâmplă în jurul lui pentru a putea ajunge la sufletul omului. „Muzica populară are grijă de sufletul omului. Ea ne însoţeşte în toate etapele vieţii noastre, la bucurie şi la necaz. De aceea avem obligaţia să fim foarte atenţi la ce cântăm, pentru că lumea aşteaptă de la noi să prindem în cântecele noastre tot ceea ce ei vor să găsească", mai povesteşte artista..
Întrebari şi răspunsuri
Care a fost cel mai frumos moment al carierei dumneavoastră?
Cu siguranţă intrarea în ansamblul profesionist „Dor Românesc". Am simţit intrarea în ansamblul ca un fel de încununare a talentului şi a muncii pentru mine.
Ce planuri de viitor aveţi?
Sper ca până la finalul anului să pot lansa un nou album , la care lucrez împreună cu soţul meu.
Ce-i place
Artista iubeşte oamenii veseli şi pe cei care ştiu să râdă. Îi plac excursiile, însă nu găseşte timpul necesar pentru a le face. Şi-ar dori foarte mult să viziteze Ierusalimul.
Ce nu-i place
„Nu îmi place să fiu înconjurată de oameni răi, care se lamentează, sau de bârfitori", mai spune Mirela Petruş.
Profil
Născută: 7 noiembrie, Găujani, judeţul Giurgiu
Studii: Liceul de Muzică
Ocupaţie: Solist profesionist
Sursa: Adevarul.ro