<

Nicoleta Chiorean Marchiș

Înapoi

Nicoleta şi-a regăsit vechea dragoste, cântatul, când a devenit mamă. Atunci a învăţat să îşi împartă timpul între copil şi cântec.

PROFIL

Născută. 10 iulie 1972 Cluj
Familie. Căsătorită, un băieţel de 9 ani
Studii. Facultatea de litere din Oradea, secţia engleză-franceză

Nicoleta Marchiş spune că de mic copil a iubit muzica şi toată viaţa a fredonat cu pasiune cântece din toate genurile. Pentru că mereu cânta fiind singură acasă, orădeanca nu a fost auzită de nimeni, astfel că toţi cei care o cunosc au fost foarte surprinşi să afle că este interpretă de muzică populară.
„Când eram mică îmi plăcea să cânt, dar numai când nu era nimeni acasă. Părinţii mei nu ştiau că mie îmi place foarte mult să cânt şi de aceea nici nu au făcut nimic în sensul ăsta. La un moment dat mama m-a auzit dintr-o întâmplare şi mi-a propus să merg la o şcoală de muzică, dar am refuzat categoric”, povesteşte Nicoleta.

Interpretă de muzică populară şi profesoară

În liceu, Nicoleta a renunţat de tot la cântat şi s-a concentrat mai mult pe şcoală şi pe ceea ce vroia să facă după terminarea liceului. S-a înscris la Facultatea de Litere din Cluj, a luat examenul de admitere, iar apoi s-a transferat la Oradea. Pasiunea Nicoletei pentru cântat a revenit după ce orădeanca s-a căsătorit şi a avut un copil, pe când orădeanca era deja profesoară de engleză şi franceză în localitatea Mihai Bravu. „După ce am născut, am stat doi ani acasă cu copilul şi, cum îi tot cântam, mi-a revenit dragostea pentru muzică. Atunci m-am hotărât să vorbesc cu cineva care m-ar putea ajuta să învăţ să cânt bine. Am vorbit cu o prietenă de familie, şi ea interpretă de muzică populară, care m-a îndrumat spre profesorul de muzică Ştefan Ioanovici”, povesteşte interpreta.

Secrete învăţate de la maestru

Mai bine de un an, Nicoleta a învăţat de la profesorul Ioanovici secretele unui bun interpret de muzică populară. „A fost un profesor sever şi foarte pretenţios, dar asta m-a ajutat enorm să progresez”, spune Nicoleta. Chiar dacă a fost descurajată de mulţi pentru că avea peste 30 de ani şi s-a apucat foarte târziu de cântat, Nicoleta nu s-a lăsat intimidată şi a continuat să muncească pentru a-şi valorifica talentul. Interpreta a scos deja un album intitutlat „Vară, vară, primăvară”, care conţine 18 piese ale căror versuri sunt compuse chiar de ea. Face excepţie piesa care dă şi numele albumului, intitulată „Vară, vară, primăvară”. „Este o melodie foarte veche, pe care o cânta bunica mea. Este o melodie din popor, care este cântată în diferite variante în mai multe zone ale ţării”, spune artista. Nicoleta cântă muzică populară de patru ani, iar colegii de la şcoală o susţin foarte mult şi sunt mândri să aibă o colegă talentată. Ea este cea care organizează serbările la şcoală şi îşi încurajează elevii care au voce şi ureche muzicală, să cânte muzică populară.

Întrebări şi răspunsuri

V-aţi gândit să renunţaţi la învăţământ pentru muzica populară?

Nu m-am gândit la asta. Muzica populară este o pasiune, dar nu am de gând să renunţ la statutul meu de dascăl pentru asta. Se împacă foarte bine cele două.

Aveţi elevi care v-au urmat exemplul şi s-au apucat de cântat?

Am mai mulţi elevi pe care eu îi îndrum să cânte pentru că au voce şi ureche muzicală. Am o fostă elevă care s-a înscris la Şcoala Populară de Artă din Oradea şi sunt foarte mândră de ea.

Ce-i place

Nicoleta Marchiş spune că-i plac foarte mult călătoriile. Îi place să-şi petreacă timpul liber alături de familie şi iubeşte să citească şi să asculte muzică de toate genurile.

Ce nu-i place

Nicoleta spune că nu-i place faptul că timpul trece foarte repede şi nu apucă întotdeauna să facă tot ceea ce-şi propune. Ea mai spune că îi displac oamenii falşi, nesinceri.

Sursa:Adevarul.roPentru modificări pe această pagina contactați webmasterul, click aicisau la Telefon: 0741654894


Artisti: Ancuța Ioana Bălăjel, Angela Rusu, Aurel Șuteu, Aurora Moga Popovici, Cosmin Marta, Crucița Cistelecan, Dana Ionela Jurjuț, Delia Denise, Elena Lucaci, Felix Gălan, Florentina și Petre Giurgi, Florica Duma, Florica Tomoiagă, Florina Puşcău, Formatia Melodic Fagaras, Gabi Bunea, Ileana Domuța Mastan, Ileana Lăceanu, Ioan Dordoi, Ioana și Lavinia Chiș, Iuliana Tătar, Laura Laurențiu, Leontin Ciucur, Lucian Blidar, Lucian Drăgan, Marcel Avram, Maria și Mihai Nemeș, Maria Mateș Costea, Mihaela Grec, Mirela Petruș, Nicolae Tontea, Nicoleta Chiorean Marchiș, Nicu Cioancă, Nicu Pop, Otilia Radu, Puiu Codreanu, Radu Barbura, Radu Deac, Simi Deac, Traian și Valeria Codorean Ilea, Vasile Coca, Vasile Conea, Viorica Haiduc Bote, Zorica Savu
Parteneri:
                        
loading...